Základní škola pod Svatou Horou, Příbram, tel.: 318 401 151, e-mail: skola@1zs-pb.cz

Search
Rubriky
fotogalerie

Den Díkuvzdání

Den díkůvzdání ve Spojených státech se kvapem blíží, a proto si tento týden žáci 6.A, 6.B a 6.E při angličtině připomněli, za co jsou v životě vděční.

Mgr. Ivana Borzyková   

Rubriky
fotogalerie

Hodina dějepisu 6.E

V hodině dějepisu v 6.E se děti ponořily do starověku, který je zavedl do dob vzniku písma. Žáci si s nadšením zkoušeli luštit šifry v klínovém písmu a hieroglyfech, díky čemuž pochopili, jak významná byla první písma pro lidskou komunikaci. Výuka byla plná zábavy i objevování a děti si odnesly nejen nové znalosti, ale i zážitek, na který jen tak nezapomenou.

Rubriky
jídelna

Jídelníček od 25. 11. do 29. 11. 2024

Pondělí 25. 11. 2024

  • Polévka: Vývar s krupicovými noky (A: 01, 01a, 07)
  • Oběd 1: Bulgur s čočkou, hráškem a krůtími kousky, ovocná zakysanka (A: 01, 01a, 07)
  • Oběd 2: Ryba Hoki, grilovaná zelenina, ovocná zakysanka (A: 04)

Úterý 26. 11. 2024

  • Polévka: Středomořská rybí (A: 01, 01a, 04)
  • Oběd 1: Králík na zelenině, bramborový knedlík, ovoce/kompot (A: 01, 01a, 03, 07)
  • Oběd 2: Salát Capri ( rajčata, vejce, ledová salát. . . ), bagetka, ovoce/kompot (A: 01, 01a, 03)

Středa 27. 11. 2024

  • Polévka: Luštěninová (A: 01, 01a)
  • Oběd 1: Sýrový nákyp, brambory, dip, zeleninový salát (A: 01, 03, 07)
  • Oběd 2: Celozrnné spirálky s kuřecím masem a zeleninou, salát (A: 01, 01a, 07)

Čtvrtek 28. 11. 2024

  • Polévka: Česnečka (A: 01, 01a)
  • Oběd 1: Vepřové Kung-Pao, rýže basmati, zeleninový salát (A: 01, 01a, 07)
  • Oběd 2: Karbanátky z červené čočky, bramborová kaše, zeleninový salát (A: 01, 01a, 07)

Pátek 29. 11. 2024

  • Polévka: Zeleninová s quinoou (A: 01, 01a)
  • Oběd 1: Rajská omáčka, hovězí plátek, těstoviny, ovoce/zelenina (A: 01, 03, 07)
  • Oběd 2: Staročeské vdolky, ovoce/zelenina (A: 01, 01a, 03, 07)

Každý den voda a voda s citrónem.                                 

Ved. ŠJ: Lucie Novotná

Rubriky
fotogalerie

Turnaj „O pohár starosty města“ v sálovém fotbalu

Turnaje se zúčastnilo třináct týmů z příbramských základních škol, osm chlapeckých a pět dívčích, které mezi sebou bojovaly. Potěšilo sílící zastoupení děvčat, která vytvořila pět družstev, což svědčí o rostoucí popularitě fotbalu mezi mladými sportovkyněmi. Akce je určena pro žáky 6. a 7. tříd, aby poměřili své síly a bojovali o titul nejlepšího školního týmu.

Naše škola vyslala do turnaje jak dívčí, tak chlapecké družstvo.

Děvčata v celkovém hodnocení obsadila 4. místo, chlapci vykopali krásné 3. místo.

Rubriky
fotogalerie

Přespolní běh – od okresního kola po republikové finále

Nová sportovní sezóna na naší škole, začala úspěšným vstupem do soutěže – Přespolní běh.

Žáci a žákyně školy startovali ve všech čtyřech kategoriích okresního kola Přespolního běhu v areálu Nového Rybníka.

Ve II. kategorii(4.-5. třídy) žákyň ve složení Karolína Šolcová, Daniela Dvořáková, Veronika Matyášová, získala děvčata přesvědčivým výkonem 1. místo. Karolína Šolcová v soutěži jednotlivkyň, vybojovala přesvědčivě 1. místo.

Ve III.kategorii(6.-7.třídy) děvčata ve složení Tereza Eliášová, Gabriela Pavlíčková, Viktorie Vohnoutová, Aneta Libičová, Lucie Koutová se umístila na pěkném 2. místě.

V kategorii IV.(8.-9. třídy) děvčata ve složení Nela Červenková, Ema Hlinomazová, Nikola Pavlíčková, Aneta Sirotková se umístila na 1. místě a zajistila si tak postup do Krajského kola.

V kategorii III. chlapci(6.-7.třídy) ve složení Karel Jaromír Tecl, Tomáš Dorfl, Jan Kvapil, Miroslav Bláha, Dominik Sadílek získali chlapci  1.místo a také vybojovali postup do Krajského kola.

Krajské kolo proběhlo o týden později v Mladé Boleslavi v parku Štěpánka. Obě družstva chlapci III.kategorie(Tomáš Dorfl, Miroslav Bláha, Dominik Sadílek, Martin Gargoš, Ondřej Havelka) a děvčata IV.kategorie( Nela Červenková, Ema Hlinomazová, Nikola Pavlíčková, Adéla Veselá, Aneta Sirotková, Viktorie Houdková) v náročném kopcovitém terénu podala velmi dobrý výkon. Děvčata IV. kategorie(Nela Červenková v jednotlivcích doběhla na 1. místě) svým kompaktním výkonem potvrdila umístění z okresního kola a dosáhla na celkové vítězství i v krajském kole a zajistila si postup do republikového finála v Novém Městě na Moravě. Atmosféra Vysočina Arény byla jedinečná, jen počasí nám tolik nepřálo. Děvčata v náročném terénu běžeckého areálu Vysočina Arény podala velmi pěkný výkon a ve velké republikové konkurenci se umístila na pěkném 9. místě. V jednotlivcích Nela Červenková doběhla v republikovém finále na celkovém 4. místě.

Děkujeme všem za příkladnou reprezentaci školy a přejeme mnoho dalších sportovních úspěchů.

Za učitele TV, Hana Tomášková

Rubriky
fotogalerie nepřehlédněte oznámení

Vyhlášení výsledků sběru papíru

V pátek 8. listopadu byly na naší škole slavnostně vyhlášeny výsledky ve sběru papíru. Sběr papíru se uskutečnil ve dnech od 14. do 17. října.

Celkem bylo nasbíráno 5,03 t (5.030 kg) starého papíru a do sběru se zapojilo 130 žáků naší školy. V kategorii tříd s nejvyšším počtem zúčastněných žáků se na 3. místě umístila 1.A, 1.B, 5.B, na 2. místě se umístila 6.A a nejaktivnější třídou byla 8.B s 15 zúčastněnými žáky.

V kategorii tříd s nejvyšším počtem odevzdaných kg papíru se na 3. místě umístila 1.B, na 2. místě se umístila 2.C a nejúspěšnější třídou byla 6.E, která vybrala celkem 456 kg papíru.

V kategorii jednotlivců se na 3. místě umístil Samuel Krejčí z 2.C, na 2. místě se umístila Anna Vrbová z 4.A a vítězem se stala Eliška Soukupová z 7.B, která odevzdala 300 kg papíru.

Nejlepší sběračům byly předány věcné dary. Srdečně jim blahopřejeme a všem zúčastněným žákům školy touto cestou za jejich aktivitu děkujeme.

Rubriky
jídelna

Jídelníček od 18. 11. do 22. 11. 2024

Pondělí 18. 11. 2024

  • Polévka: Zeleninová s jáhlami (A: 01, 01a)
  • Oběd 1: Vepřová panenka se smetanovou omáčkou, šťouchané brambory, šlehaný tvaroh s ovocem
  • Oběd 2: Caesar salát, bagetka, šlehaný tvaroh s ovocem (A: 01, 01a, 07)

Úterý 19. 11. 2024

  • Polévka: Vývar s těstovinou (A: 01, 01a, 09)
  • Oběd 1: Čočka na kyselo, sázené vejce od šťastných slepiček, zeleninový salát (A: 01, 01a, 03)
  • Oběd 2: Rybí karbanátek, bramborová kaše, zeleninový salát (A: 01, 01a, 03, 07)

Středa 20. 11. 2024

  • Polévka: Krémová cizrnová (A: 01, 01a, 07)
  • Oběd 1: Kuře na paprice, těstoviny, ovoce/ zelenina (A: 01, 01a, 07)
  • Oběd 2: Krupicová kaše na přání : -), ovoce/ zelenina (A: 01, 01a,07)

Čtvrtek 21. 11. 2024

  • Polévka: Celerová (A: 01, 01a, 07, 09)
  • Oběd 1: Tmavá treska na česneku, bramborová kaše, zeleninový salát (A: 07)
  • Oběd 2: Svěží salát z barevné quinoy s bylinkami, zelenina

Pátek 22. 11. 2024

  • Polévka: Slovenská fazolová (A: 01, 01a, 07)
  • Oběd 1: Dušená hovězí kýta na slanině a rozmarýnu, pohanková rýže, zeleninový salát (A: 01, 01a, 07)
  • Oběd 2: Celozrnné špagety pomodoro (rajčata, bazalka, parmazán…), zeleninový salát (A: 01, 01a, 07)

Každý den voda a voda s citrónem.                                 

Ved. ŠJ: Lucie Novotná

Rubriky
nepřehlédněte oznámení

Pozvánka na seminář pro rodiče

Dovolujeme si Vás pozvat na seminář na téma Jak na obsluhu teenagera aneb Co musí zvládnout teenager a jeho rodiče?, který se uskuteční dne 26. 11. 2024 od 17,00 – 19,00 hodin online.

Témata semináře

Setkání s vedoucí a metodičkou NZDM Bedna Bc. Kamilou Zelenou na téma Co musí zvládnout teenager a jeho rodiče? bude zaměřené na vývojové úkoly dospívajících, jejich testování hranic, objevování neznámého a zjišťování toho, „jací bychom měli být, co jsme schopni dokázat a co potřebujeme“.

Program se pokusí odpovědět na otázky jak prožívají a zvládají své vývojové úkoly děti a dospívající z běžné populace a jak ti, kteří žijí v sociálně znevýhodněném prostředí? Proč je důležité a funkční být v kontaktu s dítětem respektující, partnerský a přátelský? Jaké způsoby komunikace a jednání se v přístupu k mladým lidem osvědčují a které by měly být zapovězeny?

Přihlásit se můžete na níže přiloženém přihlašovacím formuláři do 21. 11. 2024.

Přihlašovací formulář – https://forms.gle/mnuKg7CQVnbrV9FLA

Veškeré informace najdete také na webu https://mappribram.cz/aktuality/

Rubriky
fotogalerie

Kousek Mexika ve školních lavicích na ZŠ pod Svatou Horou!

Na naší škole jsme i letos oslavili nejen české dušičky a americký Halloween, ale také mexické a de los Muertos. Duchovní a kulturní význam tohoto mexického svátku si společně užili španělštináři napříč ročníky od sedmé po deváté třídy, kteří plnili různé úkoly na tematických stanovištích reprezentujících pomyslné hroby slavných osobností. Jazyková učebna se opět proměnila v mexické cementerio (hřbitov), kde byl postavený velký oltář, a děti plnily výzvy týkající se tradic a symboliky a de los Muertos. Letos nás oslavami provázeli španělský malíř Salvador Dalí, mexická herečka Dolores del Río, chilský spisovatel Pablo Neruda a bývalá první dáma Argentiny Evita Perón. Děti si tak mohly vyzkoušet tematické osmisměrky, skládačky a přesmyčky slovíček, při kterých trénovaly nejen vybranou španělskou slovní zásobu, ale také se krátce seznámily se životem a dílem těchto osobností. Tímto způsobem obohatily své znalosti, například o slovo „surrealismus“.

Pro 6.E byla připravena nevšední přednáška s vybranými žákyněmi 9.E, které je jakožto ostřílené španělštinářky zasvětily do svátku a de los Muertos. Tato část dne byla zaměřena na kulturní kontext a tradice, což šesťákům pomohlo pochopit, jak důležité je uctít památku zesnulých. Pro žáky to byla zároveň příležitost, jak se dozvědět o tradicích, symbolice a významu tohoto svátku a také přiblížení španělského jazyka, jelikož si příští rok budou samy muset vybrat, jaký druhý cizí jazyk se budou učit. Diskuze byla živá, děti se zapojily s otázkami a myšlenkami. Probíhaly i hudební ukázky z animovaného filmu Coco, kde jsme si nejenom společně zatancovali, ale i zazpívali jednu z úvodních písní. Vrcholem přednášky byla ochutnávka španělské uzeniny Fuet, což byla příležitost ochutnat tradiční španělskou delikatesu a obohatila dětem znalosti o nejenom španělské gastronomii.

Součástí oslav byl také výběr vlastního alebrije. Alebrijes jsou fascinující, barevné sochy kombinující zvířecí a lidské prvky. Nejčastěji se jedná o zvířata, která jsou „složená“ z různých části jiných zvířat. Například osel s motýlími křídly nebo žába s ušima zajíce a podobně. Každý alebrije je spojen s konkrétní osobou, kterou pomáhá chránit a provázet na její duchovní cestě, a to nejen v životě, ale i po smrti. Jejich živé barvy a unikátní tvary symbolizují různé aspekty identity a spirituality, což jim především v latinské americe dává jedinečný význam. Během oslav tak měly děti možnost se prostřednictvím zábavného kvízu dozvědět, jaký duchovní průvodce se k nim nejvíce hodí.

Atmosféra dne byla naplněna radostí a vzájemnou sounáležitostí. Děti zažily netradiční hodinu španělského jazyka, která jim přinesla nejen zábavu, ale také nové poznatky a důležitost vzpomínání na naše blízké. a de los Muertos nám umožnil spojit jazyk, historii, kulturu a tradice, a stal se skvělou příležitostí pro vzdělávání a pro posílení přátelství a mezikulturního dialogu. A my se již nyní těšíme na další školní rok, kde si opět přineseme kousek Mexika do našich školních lavic!

                                                                                                                      Gabriela Dvořáková

Rubriky
jídelna

Jídelníček od 11. 11. do 15. 11. 2024

Pondělí 11. 11. 2024Svatý Martin trošku jinak : -)

  • Polévka: Vývar s nudlemi (A: 01, 01a,09)
  • Oběd 1: Kachní prsa, bramborový knedlík, červené zelí, ovoce/zelenina (A: 01, 01a, 03)
  • Oběd 2: Bulgur s červenou řepou a sýrem feta, ovoce/ zelenina (A: 01, 01a, 07)

Úterý 12. 11. 2024

  • Polévka: Zeleninová s drožďovými noky (A: 01, 01a, 09)
  • Oběd 1: Vepřové na kmíně, bramborová kaše, zeleninový salát (A: 01, 01a)
  • Oběd 2: Tofu na papricem, fusilli ( vřetena), zeleninový salát (A: 01, 01a, 06)

Středa 13. 11. 2024Dnes Na vlně pohody aneb Maledivy v jídelně

  • Polévka: Zeleninová krémová (A: 01, 01a, 07)
  • Oběd 1: Tuňák z Malediv s těstovinami a zeleninou, mangový dezert (A: 01, 01a, 04)
  • Oběd 2: Zeleninové kari s kuřecím masem a kokosovým mlékem, rýže, mangový dezert (A: 01, 07)

Čtvrtek 14. 11. 2024V hlavní roli ZELENINA, vaříme s kuchařem Petrem z Bonduelle

  • Polévka: Mrkvová s kukuřicí (A: 01, 01a, 09)
  • Oběd 1: Rizoto se špaldou, zeleninou a kuřecím masem, speciální zeleninový bufet (A: 01, 01a, 07)
  • Oběd 2: Dýňovo-cizrnové lívance s borůvkami a tvarohem, speciální salátový bufet (A: 01, 01a, 07)

Pátek 15. 11. 2024

  • Polévka: Norská rybí (A: 01, 01a, 04)
  • Oběd 1: Špagety s boloňskou omáčkou z červené čočky ovoce/ zelenina (A: 01, 01a, 03)
  • Oběd 2: Mix trhaných salátů s rajčaty, karotkou a kuřecími kousky, bagetka, ovoce/zelenina (A: 01, 01a, 07)

Každý den voda a voda s citrónem.                                 

Ved. ŠJ: Lucie Novotná