Základní škola pod Svatou Horou, Příbram, tel.: 318 401 151, e-mail: skola@1zs-pb.cz

Search
Rubriky
fotogalerie

Objevování Dne díkůvzdání: Kousek americké kultury v hodinách angličtiny

Tento týden jsme se v hodinách konverzace v angličtině s 6.B a 8. a 9. třídou pomyslně přenesli na americké oslavy Dne díkůvzdání. Prostřednictvím her a aktivit si žáci procvičili angličtinu a zároveň se seznámili s tradicemi a historií tohoto svátku. Nechyběla samozřejmě ani slavnostní večeře.

Šesťáci svou lekci odstartovali úvodní hrou seznamující je se slovní zásobou, tradičními pokrmy, a nakonec i s příběhem o vzniku tohoto svátku. Poté se žáci vžili do role americké rodiny a prožili typický den díkůvzdání v 60 minutách. Nechybělo sledování udělování prezidentské milosti krocanovi, průvodu ani utkání v americkém fotbale. Žáci dále prostřeli sváteční stůl, na který naservírovali jídlo, které se rozhodli sdílet se spolužáky. A před večeří si, jak je zvykem, připomenuli, za co jsou v životě vděční. Hodinu jsme ukončili záběry zachycujícími otevření obchodního domu na tzv. Black Friday (tedy Černý pátek).

Lekce konverzace ve skupině 8. a 9. třídy odstartovala únikovou hrou o ukradené hostině. Vyřešením řady úkolů a hádanek se žákům nakonec podařilo otevřít krabičku s tradičním dýňovým koláčem. Poté skupina, podobně jako šesťáci, přichystala sváteční tabuli s jídlem, které chtěli sdílet s ostatními. U večeře konverzovali a sledovali několik videí s tradičními událostmi.

Díky lekcím s kulturním tématem si studenti nejen procvičili angličtinu, ale také získali vhled do významné světově známé kulturní tradice. Byla radost sledovat, jak s nadšením plní úkoly a přirozeně komunikují v angličtině. Těšíme se na další společné objevování kulturních zvyklostí anglicky mluvících zemí.

Rubriky
články jídelna

Rozhovor: Jak jsme dětem začali nabízet nápoje bez cukru

Na serveru Jidelny.cz vyšel rozhovor s vedoucí naší školní jídelny Lucií Novotnou…

Dnešní doba nás dennodenně vybízí ke snižování příjmu cukru. Vyhýbání se sladkému ale nemusí být vždy snadné, zná to nejeden dospělý strávník, natož ten dětský, ale každý malý krok se počítá. Omezení nebo úplné vysazení cukrů v nápojích může být právě začátkem nové stravovací rutiny, kterou si pak strávník odnáší i do dospělosti. Jak se k tomuto postavil tým ve školní jídelně Základní školy pod Svatou Horou v Příbrami si můžete přečíst v našem krátkém rozhovoru s paní vedoucí Lucií Novotnou.

https://jidelny.cz/jak-jsme-detem-zacali-nabizet-napoje-bez-cukru/
Rubriky
jídelna nepřehlédněte

Informace o zvýšení ceny obědů od 1. 1. 2025

Od 1. 1. 2025 dojde k úpravě cen obědů v naší školní jídelně, a to následovně:

  1. kategorie – 6 -10 let z 30 Kč na 33 Kč
  2. kategorie – 11 -14 let ze 34 Kč na 37 Kč
  3. kategorie – 15 a více ze 40 Kč na 43 Kč

Vzhledem ke zvyšování cen potravin – a jelikož chceme vařit stále z kvalitních surovin – jsme nuceni zvednout ceny stravného za potraviny od 1. 1. 2025.

V oblasti financování je školní stravování pro strávníky (mimo cizí) výhodné, protože financují pouze náklady na potraviny včetně DPH. Ceny obědů se skládají z finančního normativu na potraviny, mzdové režie, provozní režie, zisku a popř. ceny za dopravu. 

Žáci platí pouze cenu potravin. Provozní režie je hrazena z rozpočtu zřizovatele a mzdová režie je hrazena ze státního rozpočtu. Velikost porce a tím i cena oběda se řídí věkem dítěte. Do jednotlivých stravovacích kategorií jsou děti zařazeny na celý školní rok podle věku, kterého v tomto školním roce dosáhnou.

Ostatní strávníci hradí školní jídelně také režijní náklady, přičemž zaměstnancům ve školství není účtován zisk.

Rubriky
fotogalerie

Taneční sestava 3.A

Třída 3.A nacvičila taneční vystoupení do soutěže Tančí celá škola 2024. Soutěž je založená na principu zaslání soutěžního příspěvku v podobě taneční sestavy, kterou soutěžící nacvičí pod vedením učitele a do níž budou zařazeny alespoň dva taneční prvky z videa, které natočí účastníci pořadu „StarDance XIII“. Držíme palce a přejeme co nejlepší umístění v soutěži.

Rubriky
jídelna

Jídelníček od 9. 12. do 13. 12. 2024

Pondělí 9. 12. 2024

  • Česnečka (A: 01, 01a, 09)Polévka
  • Filátko z mořské štiky, bramborovo- celerové pyré, kompot (A: 04, 07)
  • Oběd 2: Tříbarevný čočkový salát, sázené vejce, kompot (A: 03)

Úterý 10. 12. 2024

  • Polévka: Zelňačka (A: 01, 01a)
  • Oběd 1: Penne s rajčatovou omáčkou a kuřecím masem, ovoce/zelenina (A: 01, 01a)
  • Oběd 2: Masová směs po čínsku, jasmínová rýže, ovoce/zelenina (A: 01, 01a)

Středa 11. 12. 2024

  • Polévka: Z adzuki fazolí (A: 01, 01a)
  • Oběd 1: Zapečené francouzské brambory (s uzeným masem), okurka, salátový bufet (A: 01, 01a, 03, 07)
  • Oběd 2: Špagety alla carbonara (s pancettou), salátový bufet (A: 01, 01a, 03)

Čtvrtek 12. 12. 2024

  • Polévka: Cibulová se sýrem (A: 01, 01a, 07)
  • Oběd 1: Mexický fazolový kotlík s vepřovým masem, chléb, zeleninový salát (A: 01, 01a, 03, 07)
  • Oběd 2: Krůtí játra na cibulce, rýže, zeleninový salát (A: 01, 01a, 07)

Pátek 13. 12. 2024ZKOUŠKA NA VÁNOCE VE ŠKOLNÍ JÍDELNĚ

  • Polévka: Vývar se zeleninou a hvězdičkami (A:01, 01a, 09)
  • Oběd 1: Kuřecí řízek, brambory/lehký bramborový salát, vánoční puding (se skořicí a vanilkou) (A: 01, 01a, 03,07)
  • Oběd 2: Filet z lososa, grilovaná zelenina/lehký bramborový salát, vánoční puding ( se skořicí a vanilkou) (A: 03, 04, 07)

Každý den voda a voda s citrónem.                                 

Ved. ŠJ: Lucie Novotná